Harry Potter knižní box 1-7

Ahoj Potterheadi!

Léto a dobrá kniha k sobě neodmyslitelně patří. Každoročně si během letních prázdnin dávám rereading všech dílů Harryho Pottera. Letos jsem se tuto mou tradici rozhodla ozvláštnit. Napadla mě menší výzva, do které se budete moc zapojit i vy!

Každá z knížek má pro mě charakteristický znak - například u Kamene mudrců je to Moudrý klobouk a zařazování do kolejí. Postupně jsem ke každé knížce vymyslela jeden znak, který knížku vystihuje. V tomto článku se na jednotlivé znaky podíváme a společně si vyrobíme náramky v barvách vaší koleje, Pobertův plánek a spoustu dalšího!


Za box knížek Harryho Pottera děkuji nakladatelství Albatros.  

 

Harry Potter a Kámen mudrců 

Anotace knížky: 

Až do svých jedenáctých narozenin si o sobě Harry myslel, že je jen obyčejný chlapec. Pak ale dostal soví poštou dopis, kterým byl zván ke studiu na prestižní soukromé Škole čar a kouzel v Bradavicích, a jeho život se rázem proměnil. Leccos se dozvídá o minulosti svých zemřelých rodičů, získá pár dobrých kamarádů, naučí se mistrovsky hrát famfrpál a kvůli Kameni mudrců podstoupí smrtelný souboj se zloduchem Voldemortem...

Charakteristický znak: Moudrý klobouk

Když se řekne Harry Potter a Kámen mudrců, jako první si vybavím scénu s Moudrým kloboukem. Tento starodávný klobouk po staletí rozřazuje nové studenty bradavické školy čar a kouzel do čtyř kolejí, které jsou pojmenovány po zakladatelích této školy, kterými byli Godric Nebelvír, Salazar Zmijozel, Rowena z Havraspáru a Helga z Mrzimoru. V této době byl bez jakýchkoliv kouzelných vlastností. Když zakladatelé Bradavic začali přemýšlet, jak bude probíhat třídění žáků v době, kdy oni budou mrtví, sundal si Nebelvír svůj klobouk, spolu s ostatními zakladateli jej očaroval a přidal mu velkou moudrost, díky které dokázal žáky třídit místo nich.

Klobouk dokáže zjistit vlastnosti daného žáka a podle toho jej také zařadí do určité koleje. My se v mudlovském světě můžeme Moudrým kloboukem také nechat zařadit do Bradavické koleje a to přes online stránku Wizarding World

V prvním DIY jsem se zaměřila na výrobu kolejních náramků. Na můj blog jsem již před několika měsíci přidávala článek s detailním postupem na jejich výrobu. Odkaz na článek najdete ZDE

 

Harry Potter a Tajemná komnata

Anotace knížky: 

Harry si za uplynulé léto prožil ty nejhorší narozeniny v životě, dostal několik zlověstných varování od domácího skřítka Dobbyho a od Dursleyových ho nakonec musel zachránit Ron Weasley v kouzelném létajícím autě. Na chodbách bradavické školy pak Harry slyší podivný šepot – a útoky na sebe nenechají dlouho čekat. Několik studentů zdánlivě zkamení a Dobbyho předpovědi se začínají vyplňovat…

Charakteristický znak: Tajemná komnata

Knížku Harry Potter a Tajemná komnata podle mého názoru nejvíce charakterizuje samotná Tajemná komnata. DIY, které by nějakým způsobem vystihovalo tuto místnost, mě po dlouhém přemýšlení nenapadlo. Proto jsem se rozhodla nafotit jednu z mých nejoblíbenějších scén tohoto dílu - přípravu mnoholičného lekvaru na dívčích toaletách a následnou proměnu na Crabba a Goyla. 



Harry Potter a vězeň z Azkabanu 

Anotace knížky: 

Ze tmy se vyřítí Záchranný autobus a se skřípěním zastavím přímo před Harrym Potterem. Začíná další neobyčejný rok v Bradavicích. Sirius Black, masový vrah a následovník Lorda Voldemorta, je na útěku a proslýchá se, že má spadeno právě na Harryho. Na první hodině jasnovidectví profesorka Trelawneyová v Harryho čajových lístcích spatří znamení smrti. Ale ze všeho nejděsivější jsou mozkomoři, kteří hlídají školní pozemky. Jejich polibek vysaje člověku duši…

Charakteristický znak: Pobertův plánek

„Slavnostně přísahám, že jsem připraven ke každé špatnosti." Citát, který si z knížky Harry Potter a vězeň z Azkabanu pamatuje snad každý. A právě tento citát mě inspiroval k dalšímu DIY. Jako charakteristický znak třetího dílu Harryho Pottera jsem zvolila Pobertův plánek. Tento velmi užitečný plánek byl vytvořen Jamesem Potterem, Siriusem Blackem, Remusem Lupinem a Peterem Pettigrewem. Plánek zobrazuje celé Bradavice a všechny osoby, které se tam vyskytují. Ukáže, kde se kdo zrovna nachází a jsou v něm zaznamenány i skoro všechny tajné chodby z Bradavic do Prasinek. Naopak nezaznamenány zde jsou místa jako Komnata nejvyšší potřeby, Tajemná komnata či tajná chodba z Komnaty nejvyšší potřeby k hostinci U Prasečí hlavy v Prasinkách.

Návod na výrobu vlastního Pobertova plánku jsem již na blog přidávala. Pokud byste si plánek chtěli vyrobit mrkněte se ZDE.  


Harry Potter a Ohnivý pohár

Anotace knížky: 

V Bradavicích se bude konat Turnaj tří kouzelníků. Zúčastnit se ho smí jen studenti, kterým už bylo sedmnáct let, a tak Harry Potter zatím alespoň sní o tom, že turnaj jednou vyhraje. Jenže když o Halloweenu Ohnivý pohár vyřkne své rozhodnutí, Harry s úžasem zjistí, že je mezi vybranými. Čekají ho smrtící úkoly, draci a temní čarodějové, ale s pomocí svých nejlepších přátel Rona a Hermiony to Harry možná… přežije.

Charakteristický znak: Turnaj tří kouzelníků 

V knížce Harry Potter a Ohnivý pohár se koná Turnaj tří kouzelníků. Jde o přátelské utkání mezi třemi prestižními čarodějnickými školami v Evropě - Bradavic, Krásnohůlek a Kruvalu. Pro každou školu vybere Ohnivý pohár šampiona, který danou školu reprezentuje ve třech nebezpečných úkolech. A právě tento turnaj pro mě charakterizuje čtvrtou knížku Harryho Pottera.  

Při četbě Ohnivého poháru jsem přemýšlela, co bychom si na téma Turnaje tří kouzelníků mohli vyrobit. A nakonec mě napadl vlastnoručně vyšitý obrázek šampiónů - Harryho Pottera, Cedrica Diggoryho, Fleur Delacourové a Viktora Kruma.  

 
Na výrobu tohoto obrázku budete potřebovat: vyšívací látku (kanavu), bavlnky, jehlu a nůžky. Postup vyšívání je jednoduchý. Když se podíváte na obrázek, všimnete si, že používám takzvaný křížkový steh. Ten se tvoří tak, že zespodu látky protáhnete jehlu s bavlnkou a poté vytvoříte křížek. Postupně křížkujete a měnítě barvy bavlnek. A to je vlastně vše. Není to jednoduché? 

 

Harry Potter a Fénixův řád 


Anotace knížky: 

Do Bradavic přišly temné časy. Po útoku mozkomorů na bratrance Dudleyho Harry ví, že Voldemort udělá cokoli, jen aby ho našel. Mnozí jeho návrat popírají, ale Harry přesto není sám: na Grimmauldově náměstí se schází tajný řád, který chce bojovat proti temným silám. Harry se musí od profesora Snapea naučit, jak se chránit před Voldemortovými útoky na jeho duši. Jenže Pán zla je den ode dne silnější a Harrymu dochází čas…

Charakteristický znak: Náhrdelník Lenky Láskorádové 

V knize Harry Potter a Fénixův řád se poprvé setkáváme s Lenkou Láskorádovou. Lenka je v příběhu svými spolužáky často považována za podivínku, proto ji přezdívají Lenka Střelenka. Jelikož patří mezi mé nejoblíbenější postavy, chtěla jsem si vyrobit nějakou věcičku, která by ji vystihovala. Jako první mě napadly Strašibrýle, ty jsem si však na výrobu nevybrala. Místo nich jsem zvolila nositelnější variantu šperku - náhrdelník s korkovou zátkou od máslového ležáku. 

Na výrobu náhrdelníku budete potřebovat: silonový vlasec, modré korálky, drátek a korek. Do korku si navrtáte drátek se zatočeným očkem. Očko drátku navléknete na silonový vlasec a z obou stran přidáte modré korálky. 


Harry Potter a princ dvojí krve  

Anotace knížky: 

Moc Lorda Voldemorta stále roste a smrtijedi působí spoušť ve světě mudlů i kouzelníků. Když Harry Potter objeví starou učebnici lektvarů patřící tajemnému princi dvojí krve, spoléhá na její kouzla i přes varování svých kamarádů. Profesor Brumbál poodhaluje Voldemortovu minulost a s Harryho pomocí se snaží odkrýt tajemství jeho nesmrtelnosti. Jenže zlo se dere k moci stále silněji, neštěstí se blíží a Bradavice už nikdy nebudou jako dřív.  

Charakteristický znak: Lektvary 

V knize Harry Potter a princ dvojí krve hrají lekvary poměrně velkou roli. Nedávno jsem si prohlížela pinterest s DIY na téma Harryho Pottera a náhodou jsem narazila na náhrdelník s přívěskem lahvičky, v níž je miniatura Pobertova plánku. Tímto nápadem jsem byla tak uchvácena, že jsem se jej rozhodla vyrobit. Výsledek mého snažení můžete vidět zde.

Na výrobu náhrdelníku budete potřebovat: průhlednou lahvičku s korkovou zátkou, hnědou šňůrku, tavicí pistoli a miniaturu Pobertova plánku.

 

Harry Potter a Relikvie smrti 

Anotace knížky: 

Věrní kamarádi Harry, Ron a Hermiona do posledního ročníku bradavické školy nenastoupí. Musí splnit nelehký úkol, který moudrý ředitel školy Albus Brumbál již nemůže dokončit. Společně se vydávají hledat tajemné viteály, do kterých Pán zla roztříštil svou duši. Zničení viteálů je tak jedinou šancí, jak nad ním zvítězit. Na trojici kamarádů číhají na cestě nebezpečné nástrahy, ale ani v těch nejtemnějších úkrytech neztrácejí podporu svých přátel.

Charakteristický znak: Shrnutí celého příběhu  

Závěrečný díl Harryho Pottera je pro mě tím nejsmutnějším. Nejenže zemře spousta mých oblíbených postav, ale také to znamená, že celý příběh Harryho Pottera končí. A jako takovou menší rekapitulaci všech sedmi dílů jsem vytvořila krátké LEGO stop-motion video, které během 99 sekund shrnulo celou sérii Harryho Pottera. 

 
 
Doufám, že se vám dnešní článek líbil a třeba si některou z věcí zkusíte sami vyrobit! 

Komentáře

Oblíbené příspěvky