Tipy na vánoční dárky pro Potterheady

Ahoj Potterheadi!

Vánoce se nám blíží rychlostí Kulového Blesku a s nimi každoroční dilema, co komu koupit. A pokud chceme Vánoce prožít v klidu a pohodě, je fajn mít dopředu promyšlené, čím koho obdarujeme. Já sama řeším vánoční dárky průběžně. Celý rok si všímám, čím bych mohla danou osobu potěšit a nakonec mám ohromnou radost, když se mi podaří něčím opravdu překvapit. V dnešní době je tipů na vánoční dárky všude plno. A to je jedině dobře! Inspirace není totiž nikdy dost.

V dnešním článku bych se s vámi ráda podělila o mé nápady a tipy na dárky, kterými určitě potěšítě každého Potterheada. Já sama shánění dárků miluju. Hlavně jejich vymýšlení, abych byla přesná. Moc ráda dělám lidem radost a vždycky mě mrzí, když někdo bere vánoční dárky jako "nutné zlo". Nejde přece o to nakoupit co nejvíce dárků za co nejméně peněz. Pokud totiž dává někdo dárky pouze z povinnosti, nemá to podle mě žádný smysl. Osobně si myslím, že celé to kouzlo nakupování a darování vánočních dárků tkví v tom věnovat svůj čas tomu, abychom vymysleli dáreček, který obdarovanému udělá upřímnou radost. Ale také nesmíme zapomenout na to, že Vánoce nejsou pouze o dárcích.

Při psaní tohoto článku mě nakonec napadlo spousta věcí, z čehož mám neskutečnou radost. Seznam dárečků jsem seřadila od těch nejlevnějších, až po ty dražší, ať má na výběr každý. Nebudu to dál okecávat a určitě se mi sami pochlubte v komentářích, co by udělalo radost pod stromečkem vám.

 

1. DIY

Podle mě vyrobený dárek je pořád stále jeden z těch nejkrásnějších dárků, kterým můžete druhé potěšit. Já sama kažodoročně dávám rodičům, prarodičům i kamarádům mnou vyrobené dárky. Mezi výhody u vyrobených dárků určitě patří to, že jsou levné, podpoříte svou kreativitu a v mnohých případech potěšíte druhé více, než kupovaným dárkem. 

Prvním tipem na vyrobený dárek je náramek v barvách Bradavické koleje, do které daný Potterhead, kterému chcete dárek darovat, patří. Na mém blogu vyšly již dva články na kolejní náramky. První z nich vyšel před necelým rokem a byl to také úplně můj první příspěvek na tomto blogu. Tento návod bych doporučila spíše těm, kteří chtějí tvořit jednodušší náramek nebo si tolik nevěří na těžší návody. Pro ty "zručnější" mohu doporučit můj druhý návod, který vyšel poměrně nedávno. 

Mým druhým tipem na vyrobený dárek je vyšívaný Bradavický erb - abych to lépe upřesnila, cokoliv vyšívaného. Věřte mi, že rámeček s ručně vyšívaným erbem, postavou či citátem z Harryho Pottera vykouzlí úsměv na tváři každému Potterheadovi. Rámeček s danou výšivkou si totiž může pověsit na zeď nebo položit na stů, a tím si tak vyzdobit svůj Potterheadský pokoj. Pokud náhodou nevíte, jak začít s vyšíváním, určitě se mrkněte na můj článek, ve kterém jsem jednoduše vysvětlila, jak na to. Pro inspiraci vám sem vložím pár fotek s mými vyšívanými obrázky. 

Třetím tipem, a zároveň i posledním z DIY dárků, je vlastnoručně vyrobená kouzelnická hůlka. Přiznejme si, že každý čaroděj, čarodějka či mudla touží po své vlastní hůlce. Nebude to sice hůlka od nejslavnějšího výrobce hůlek Ollivandera, ale to určitě nevadí. Je to asi tři roky zpátky, co jsem od mého mladšího bráchy dostala vyrobenou kozelnickou hůlku. A hádejte co. Je to teď moje nejoblíbenější a také i nejoriginálnější hůlka v mé sbírce!

Ke všem DIY vyrobeným dárkům můžete ještě přidat nějakou drobnost, jako je například Obraceč času, který můžete zakoupit na internetovém obchodu Giftio. Giftio je e-shop zaměřený především na netradiční, ale zároveň i klasické dárky k narozeninám, svátku a nebo právě i k Vánocům. Určitě se na jejich e-shop nezapomeňte podívat :-) Třeba nakonec narazíte na pěkné dárečky nejen pro Potterheady.

 

2. SVÍTÍCÍ BRADAVICKÝ HRAD S NÁLEPKAMI   

Každý Potterhead si tuto miniaturu Bradavického hradu zamiluje stejně tak jako já. Na poličce vypadá naprosto kouzelně a nezabere tolik místa, jako například Lego Bradavický hrad. Tento plastový model je veliký cca 8 x 6 x 6 cm. Navíc po zapnutí tlačítka dokáže rozzářit své komnaty. Součástí krabičky je i 16ti stránková brožurka s nálepkami z filmu

Cena tohoto svítícího modelu Bradavic mě mile překvapila. Pohybuje se okolo 250 Kč, což je za takto do detailu propracovanou miniaturu hradu naprosto luxusní cena.


3. ILUSTROVANÉ VYDÁNÍ HARRYHO POTTERA  

Ti z nás, kteří četli všech sedm knížek Harryho Pottera a byli naprosto okouzleni tímto magickým světem, se jistě zamilují do nových ilustrovaných vydání od Jima Kaye. Knížky jsou krásně zpracované a ilustrace vám zaručeně vykouzlí úsměv na tváři

Na konci roku 2013 oznámilo britské nakladatelství Bloomsbury, že se chystají vydat všech sedm knížek Harryho Pottera s překrásnými ilustracemi od britského ilustrátora a grafika Jima Kaye. V roce 2015 vyšel Kámen mudrců, 2016 Tajemná Komnata, 2017 Vězeň z Azkabanu a 2019 Ohnivý pohár. Na Fénixův řád, Prince dvojí krve a Relikvie smrti si budeme muset ještě chvíli počkat. Ale to vůbec nevadí! 

Krásné ilustrace příběhy doplňují a oživují.  Jim Kay zvolil různorodou výtvarnou techniku i pojetí jednotlivých obrázků. Některé jsou vtipné, jiné působí umělecky a řada z nich má v pozdějších dílech i temnější atmosféru

Jim se řídí vlastním citem a fantazií a při kreslení jednotlivých postav se většinou neinspiroval jejich filmovou podobou. Na druhou stranu ne vždycky se držel popisu v knize, takže například Zlatoslav Lockhart v Tajemné Komnatě má v jeho podání krátké vlasy a stejně tak Crabble a Goyle příliš neodpovídají autorčině popisu. 

 

4. FUNKO POP FIGURKA 

Nebyla bych to já, kdybych v tomto článku nezmínila Funko POP figurky. Z mého instagramu jistě víte, že tyto malé roztomilé postavičky sbírám a ráda je fotím. Doma mi zdobí mou POPpoličku a vždy, když se na ně podívám, cítím se jako bych byla v Bradavicích. 

Pořizovací cena těchto figurek není zrovna nízká (samozřejmě jak pro koho). Průměrně stojí jedna postavička 400 Kč, ale dá se sehnat i levněji (nebo i dráž). Osobně si ale myslím, že cena je adekvátní, protože figurky jsou opravdu nádherné a do detailu propracované. Občas si říkám, že je možná dobře, že nestojí třeba 100 Kč, protože to bych je pak nakupovala ve velkém a do mého pokoje by se mi už nevešly. 😃 

Co se týče velikosti, je to různé. Většina z nich měří okolo 9 cm, ale můžou být i větší, jako je například Harid, nebo i menší, jako Sirius Black v podobě černého psa.

Často se mě ve zprávách ptáte, jakou postavičku si pořídit jako první. Na tuto otázku vám bohužel nedokážu odpovědět. Každý z nás je jiný a preferuje odlišné postavy. Já bych si osobně jako svou první Funko POP figurku pořídila Hermionu. Už od malička je to má nejoblíbenější postava a mám s ní spoustu společného. 

Letos na podzim vyšla nová vánoční série Harry Potter Funko POP postaviček. Jedná se o Harryho Pottera držícího vánoční ozdobičku, Hermionu Grangerovou s dárkem, Rona Weasleyho ve vánočním svetru, Albuse Brumbála a Hagrida se zasněženým stromečkem. Všechny tyto Funko POP figurky, kromě Hagrida, seženete na Xzone.cz, e-shopu plném zajímavého merche z Harryho Pottera, ale i vybavení pro hráče počítačových her.

Funko POP adventním kalendářem z Harryho Pottera určitě také neuděláte chybu, naopak si myslím, že se letos se povedl. Nedoporučuji ho však pořizovat lidem, kteří již vlastní Funko POP adventní kalendář z roku 2018. Pár figurek je zde totiž dvakrát, což mě trochu mrzí, ale tuto "špatnou vlastnost kalendáře" vám jistě vynahradí několik krásně propracovaných mini POPek! Zejména tu musím zmínit psa Tesáka, Nevilla Longbottoma s knihou Obludné Obludárium nebo malého Fawkese, který je na povrchu sametový! Nedávno na mém YouTube kanále vyšlo také video, kde tento adventní kalendář rozbaluji, takže pokud by vás zajímalo, jaké konkrétní figurky v adventním kalendáři najdete, určitě se na něj mrkněte.

5. LEGO Z HARRYHO POTTERA 

Skvělým dárkem pro Potterheada a milovníka plastových kostiček je jakákoliv LEGO stavebnice z Harryho Pottera. Mě samotnou by dáreček v podobě Lega udělal velkou radost. LEGO má totiž několik využití. Nejenže vypadá na poličce naprosto kouzelně, ale užijete si s ním i spoustu zábavy. Harry Potter stavebnice seženete za pěkné ceny na e-shopu Muzea Lega 😃 Navíc jich teď mají několik ve slevě, takže se určitě mrkněte. 

Existuje několik stavebnic, které bych vám ráda doporučila. První z nich je Lego stavebnice 75954 Hogwarts Great Hall - Bradavická Velká síň. Stavebnice obsahuje 878 kostiček a 10 minifiurek - Harryho Pottera, Rona Weasleyho, Hermionu Grangerovou, Draca Malfoye, Susan Bonesovou, profesorku Minervu McGonagallovou, Albuse Brumbála, Arguse Filche, profesora Quirrella, Hagrida a Skorobezhlavého Nicka. Na tento set jsem již na svém blogu zveřejnila recenzi, takže pokud by vás zajímal můj názor, určitě se na článek nezapomeňte mrknout. Cena stavebnice se pohybuje okolo 2000 - 2600 Kč. Tento set patří sice k těm dražším, ale zaručuji vám, že s ním neuděláte chybu.

Druhou stavebnicí, kterou bych vám ráda doporučila, je Lego set 75957 Záchranný kouzelnický autobus. Pro čaroděje a čarodějky, kterým se z Letaxu dělá špatně, jejichž přemisťování je nespolehlivé, kteří nesnáší výšky nebo se jim dělá špatně z přenášedel, je tu vždycky Záchranný autobus. Ve fialovém třípatrovém autobusu se nacházejí křesla ve dne a postele v noci.  A právě tento legendární autobus, který jsme mohli poprvé vidět ve filmu Harry Potter a vězeň z Azkabanu, vytvořilo LEGO pro všechny nadšence kouzelnického světa a plastových kostiček. Součástí 75957 Lego setu je třípatrový autobus a tři minifigurky - Harry Potter, Stan Silnička a Ernie Bourák.

A do třetice jsem vybrala pravděpodobně mou nejoblíbenější Lego stavebnici a tou je 75947 Hagridova bouda. Po stavebnici 75947 jsem toužila už od svých devíti let, kdy se prodávala ještě stará verze této budovy. Letos o prázdninách jsem na ni narazila náhodou v hračkářství a byla ve slevě. Ten den jsem si stavebnici pořídila do mé Harry Potter LEGO sbírky a splnila si tak svůj dlouholetý dětský sen. Součástí setu je Hagridova hájenka, Klofan a 6 minifigurek - Hagrid, Harry Potter, Ron Weasley, Hermiona Grangerová, kat a ministr kouzel. 

6. KOUZELNICKÁ HŮLKA 

Kouzelnické hůlky ve světě Harryho Pottera nejsou jen klacíky, ale mají specifické vlastnosti. Na výrobu hůlek je potřeba dřevo, kterému se říká hůlkové a stromům, jenž jej mají, se nazývají hůlkové stromy. Na těchto stromech žijí kouzelní tvorové Kůrolezové, kteří  se vyskytují pouze na stromech, jejichž dřevo má potřebné předpoklady k výrobě hůlek.

Nejznámějším prodejcem kouzelnických hůlek v Británii je Garrick Ollivander. Vlastní malinký krámek, který se nachází v Příčné ulici. Samotný krámek se dědí z generace na generaci už od roku 382 před Kristem, jak má Ollivander hrdě napsané před obchodem. 

Snad každý milovník Harryho Pottera někdy pomyslel na to, jaké by to bylo mít svou vlastní kouzelnickou hůlku. Já sama dlouho sháněla nějakou hůlku, která by byla kvalitní, ale zároveň i cenově dostupnější. Po dlouhém hledání jsem našla e-shop zvaný CHLADNEZBRANE.EU, který není sice vyloženě zaměřený na svět Harryho Pottera, ale hůlky tu seženete ve velice dobré kvalitě, za skvělou cenu a dokonce přijdou i krásně zabalené v pouzdře

CHLADNEZBRANE.EU mi dali možnost představit vám tři hůlky z jejich nabídky. První hůlkou, a pro vás pravděpodobně novinkou, je kouzelnická hůlka "HOGWART´S PRIMUS". Tato hůlka je perfektně zpracovaná a díky materiálu vypadá jako by byla vyrobená z opravdového dřeva. To ale není vše. Díky led světlu na špičce svítí! Samotná hůlka měří okolo 34 cm a je poměrně lehká, takže se určitě nebojte, že by vám při kouzelnickém souboji svou tíhou vypadla z ruky :D

Druhou hůlkou, kterou bych vám dneska ráda ukázala, je kouzelnická hůlka Rona Weasleyho,  nejlepšího kamaráda Harryho Pottera. Tato hůlka je vyrobená z pryskyřice a opravdu věrně kopíruje filmovou předlohu. Možná se i uvnitř hůlky nachází blána z dračího srdce, ale to byste se museli zeptat samotného výrobce hůlek Ollivandera. Osobně si myslím, že hůlka je velmi dobře propracovaná a kvalitně vyrobená. Velkým plusem je také cena. Tuto hůlku si na CHLADNEZBRANE.EU můžete pořídit za neuvěřitelných 299 Kč, což je za takto kvalitně vyrobenou hůlku skvělá cena. Za mě touto hůlkou určitě uděláte každému milovníkovi postavy Rona Weasleyho obrovskou radost. 
Poslední hůlku, kterou vám detailněji představím, je kouzelnická hůlka Hermiony Grangerové. Jak určitě všichni víte, Hermiona je má nejoblíbenější postava. Máme toho tolik společného a vždy pro mě byla obrovskou inspirací. Kouzelnická hůlka Hermiony Grangerové byla vyrobena ze dřeva vinné révy s jádrem z blány z dračího srdce. Jejími přednostmi je ohebnost a schopnost kouzlit i ta nejsložitější zaklínadla. Tato hůlka je perfektní replikou z filmu a dokonce vám přijde, stejně tak jako Ronova hůlka, v dekorativní krabičce, která ji chrání před poškozením. 

Kromě těchto tří hůlek seženete na CHLADNEZBRANE.EU i hůlku Harryho Pottera nebo Bezovou hůlku Albuse Brumbála! A abyste ušetřili nějaké ty Galeony, domluvila jsem pro vás slevový kód TERKAGRANGEROVA, díky kterému dostanete 10% slevu (kód platí pouze do 8.12. 2020).
 
Doufám, že jsem vám mými tipy poradila a usnadnila rozhodování, čím můžete Potterheady obdarovat. Určitě mi do komentářů napište, co by vám letos pod stromečkem udělalo největší radost a hlavně nezapomeňte na to, že Vánoce nejsou pouze o dárcích, ale o čase stráveném s rodinou! 
 


Komentáře

Oblíbené příspěvky