Kolejní náramky

Ahoj Potterheadi!
V dnešním článku bych vám ráda ukázala další návod na náramek v barvách vaší koleje. Jelikož předchozí DIY mělo úspěch a skvělé ohlasy, napadlo mě, že bych mohla vyrobit a nafotit další návod na náramky. A abych tento článek o něco obohatila, rozhodla jsem se sepsat pár základních informací a zajímavostí o každé koleji.
Jestli ještě nevíte, do jaké koleje patříte, doporučuji si udělat bradavický rozřazovací test na Pottermore, což je oficiální stránka zaměřená na svět Harryho Pottera. Test je zde sice v angličtině, ale věřím, že si s tím hravě poradíte. Pokud však ne, můžete zkusit tento neoficiální rozřazovací test, který je v češtině.
Doufám, že se vám článek bude líbit a určitě mi do komentářů napište do jaké koleje patříte :-)


Na výrobu náramku budete potřebovat:
  • bavlnky - v barvách vaší koleje
  • nůžky
  • lepicí pásku
Jak z mého instagramu můžete vědět, jsem v Nebelvíru, takže celý návod na náramek bude v barvách této koleje - tedy žluté (zlaté) a červené.
Jako první si nůžkama nastříháme 6 stejně dlouhých nití v červené barvě a 5 stejně dlouhých nití v barvě žluté. Délka je opět na vás. Záleží na tom, jaký máte obvod ruky. Já osobně bych doporučovala délku mezi 80cm - 120 cm. A jak říkám já, je lepší, když trocha bavlnky zbyde než když je jí nedostatek.

Poté všechny nastříhané bavlnky svážeme dohromady - přesně v tom pořadí, jak je můžete vidět na obrázku. Toto pořadí je důležité, protože jinak by vám nevyšel stejný vzor jako mně!

Lepicí páskou si náramek přilepíme nejlépe na stůl nebo na jinou pevnou podložku, tak aby držel pevně a co nejméně se hýbal. Uzlíky se nám pak budou dělat snadněji a rychleji.

Jelikož tento vzor je trošku "obtížnější" nejsem si jistá jestli vše vysvětlím slovně tak, aby jste to dobře pochopili. Budu se však snažit.
Ještě než začneme samotný náramek plést, je důležité pochopit dělání uzlíků z následujícího obrázku. Tento obrázek jsem našla na Pinterestu a musím říct, že mi neskutečně pomohl s veškerými návody na náramky, které můžete najít na internetu.

Obrázek nám ve zkratce ukazuje, jakým směrem máme uzlíky utahovat. Na obrázku vlevo nahoře budeme utahovat uzlík dvakrát stejným směrem. A to tak, že si vezmeme levou bavlnku a uděláme s ní dva uzlíky směrem doprava. Na obrázku vpravo nahoře uděláme to samé, akorát opačně - vezmeme si pravou bavlnku a uděláme s ní dva uzlíky směrem doleva.
Následující dva obrázky se můžou zdát složitější, ale není tomu tak. Na obrázku vlevo dole si vezmeme bavlnku z prava a uděláme jako první uzlík směrem do leva. Při druhém utahování bavlnky naopak uděláme uzlík směrem do prava. A to samé uděláme na obrázku vpravo dole. Vezmeme si bavlnku z leva a jako první uděláme uzlík směrem do prava. Při druhém utahování bavlnky uděláme uzlík směrem do leva. Vím, že to zní naprosto nesrozumitelně, proto jsem zkusila tento postup utahování bavlnek nafotit tak, aby jste to pochopili, protože když pochopíte tyto obrázky, naučíte se tak "číst" vpodstatě všechny návody na náramky.


Pokud jste z těchto obrázků pochopili, jakým způsobem se uzlíky utahují, máte vyhráno :-) K výrobě náramku budeme právě tyto "značky" potřebovat.
A teď se vrhneme na samotné pletení náramku. Na následujícím obrázku, který jsem také našla na Pinterestu, máte vpodstatě návod na celý náramek "popsaný" ve značkách.
Při pletení utahujeme uzlíky vždy z leva do prava. To znamená, že začneme s bavlnkou u čísla 1 a budeme dělat uzlíky směrem do prava. Jakmile dojdeme na konec čísla 1, vrátíme se znovu na začátek, ale tentokrát začneme u čísla 2.  A to je vlastně celý princip pletení podle tohoto návodu/vzoru. Až dojdeme k číslu 22, vrátíme se znovu k 1 a celý postup provedeme znova.


Uzlíky utahujte podle vzoru do té doby, než pro vás bude náramek dostatečně dlouhý. Pak už jen stačí celý náramek zakončit, a to jednoduchým uzlíkem, kdy všechny bavlnky svážeme dohromady. Já osobně jsem ještě z obou konců náramku upletla copánek, abych si náramek mohla kdykoliv nandat a sundat.
Na následujících obrázcích se vám pokusím ve zkratce ukázat, jak jsem svůj náramek pletla já, tak snad vám to při vyrábění svého náramku pomůže  :-)


A jelikož jsem chtěla tento článek o něco obohatit, sepsala jsem několik základních informací o každé koleji. Jsou to všeobecně známé informace, takže nepředpokládám, že byste něco z toho nevěděli, ale třeba vás nějakou informací překvapím a rozšířím vaše vědomosti ze světa Harryho Pottera.

NEBELVÍR
Nebelvír, v originále Gryffindor, je kolej Bradavické školy čar a kouzel. Kolejními barvami Nebelvíru jsou červená a zlatá a erbovním zvířetem je lev. Může jím být ovšem i gryf, což by odpovídalo, vzhledem k tomu, že gryf je létající lev.
Kolejním duchem je Sir Nicholas de Mimsy-Porpington, známější pod jménem Skoro bezhlavý Nick.
Ředitelkou této koleje byla Minerva McGonagallová do doby, než se z ní stala ředitelka Školy čar a kouzel v Bradavicích.
Společenská místnost Nebelvíru je malá a útulná. Nachází se v severní věži a vstup do samotné místnosti střeží portrét Buclaté Dámy
Nebelvír se jmenuje podle svého zakladatele Godrika Nebelvíra, který byl přítelem Salazara Zmijozela. Později se však jejich cesty kvůli neshodám o vedení a budoucnosti školy rozešly. Co se týče dědiců, není žádný znám, ale předpokládá se, že to jsou Harry Potter a Neville Longbottom. Oba se totiž narodili 31. července o půlnoci, kdy je znamení lva nejsilnější.
Památkou na Godrika Nebelvíra je meč posetý rubíny, který vyrobili skřeti, a který se zjeví a podaří vytáhnout z pochvy jen tomu, kdo patří do Nebelvíru a jen tehdy, potřebuje-li ho a prokázal-li hrdinství a odvahu. Je uložen v ředitelově pracovně a je to jediný předmět po zakladatelích Bradavic, ze kterého se nestal viteál.
Žáci Nebelvíru se vyznačují statečností a odvahou. O špatných vlastnostech nepadla v knihách ani zmínka, ale určitě se nějaké najdou.



ZMIJOZEL
Zmijozel, v originále Slytherin, byl založen Salazarem Zmijozelem. Podle Moudrého klobouku pocházel "z temných blat a močálů", které se ztotožňují s mokřady ve Východní Anglii.
Salazar Zmijozel chtěl, aby se žáci vybírali jen z čistokrevných kouzelnických rodin, což vedlo k neshodě mezi ním a ostatními třemi zakladateli. Nakonec Bradavice opustil, zanechal však po sobě památku v podobě Tajemné komnaty, kterou směl v budoucnu otevřít pouze jeho dědic.
Kolejními barvami Zmijozelu jsou zelená a stříbrná a erbovním zvířetem je had.
Ředitelem zmijozelské koleje byl v letech 1981 - 1997 Severus Snape. Po něm převzal ředitelské místo Horacio Křiklan, který byl ředitelem koleje již jednou, než odešel v roce 1981 na odpočinek.
Společenská místnost Zmijozelu se nachází v podzemí. Vchod je ukryt za obrazem a otevírá se heslem, které se pravidelně mění. Místnost je velká a působí jako by byla pod vodou.
Zmijozel je často popisován jako "kolej zlých čarodějů", ve skutečnosti nejsou všichni ze Zmijozelu zlí. Zmijozelští studenti jsou často ambiciózní a ctižádostiví. Do Zmijozelu jsou přijímání hlavně čistokrevní studenti.



HAVRASPÁR
Havraspár, v originálu Ravenclaw, byl založen Rowenou z Havraspáru. Kolejními barvami jsou modrá a bronzová a erbovním zvířetem je orel.
Ředitelem koleje je Filius Kratiknot, který je zároveň profesorem kouzelných formulí. Kolejním duchem je Šedá dáma, což je dcera Roweny z Havraspáru, vlastním jménem Helena z Havraspáru. Památkou na Rowenu je diadém, (který ukradla Helena své matce) ze kterého udělal Lord Voldemort svůj viteál. Později byl však diadém zničen zložárem a s ním zanikla i další část Voldemortovy duše.
Havraspárská společenská místnost se nachází v západní věži hradu a je větší a vzdušnější než nebelvírská. Vchodem jsou dveře bez kliky s klepadlem v podobě havrana. Po klepnutí vydá klepadlo otázku, na kterou je nutné odpovědět. Pokud se otázka zodpoví tak, aby se klepadlu zdála moudrá, dveře se otevřou, pokud ne, musí dotyčný počkat na někoho, kdo na otázku uspokojivě odpoví. Otázky se pokaždé mění.
Rowena z Havraspáru byla dle Moudrého klobouku "zrozená v lůně hor", což by mohlo odpovídat Skotsku. Jako nejlepší přítelkyně Helgy z Mrzimoru, zakladatelkou Mrzimoru, byla obdařena mimořádnou inteligencí a neuvěřitelnou kreativitou. Mimo jiné vymyslela pohyblivé bradavické schodiště.



MRZIMOR
Mrzimor, v originále Hufflepuff, byl založen Helgou z Mrzimoru. Kolejními barvami jsou žlutá a černá a erbovním zvířetem je jezevec.
Kolejním duchem se stal Tlustý Mnich. Ředitelkou koleje je profesorka Pomona Prýtová, která je zároveň profesorkou bylinkářství.
Mrzimor byl pojmenován podle své zakladatelky Helgy z Mrzimoru, která bývala jednou z největších čarodějek. Co se týče dědiců, není znám žádný, který by žil v době, kdy se odehrává příběh. V šesté knize je ovšem zmíněna Hepziba Smithová, coby dědička, kterou zabil lord Voldemort, aby se zmocnil poháru, který patřil Helze z Mrzimoru, a udělal z něj viteál.
Společenská místnost Mrzimoru se nachází v přízemí hradu.Vchod je ukrytý v hromadě velkých sudů v rohu po pravé straně chodby vedoucí ke kuchyni. Do společenské místnosti se dostanou studenti rytmickým zaklepáním na daný sud. Mrzimor je jediná kolej v Bradavicích, která má navíc odpuzovací zařízení proti možným vetřelcům. Pokud někdo zaklepe na špatné víko, nebo pokud nemá ťukání správný rytmus, je dotyčný ihned zmáčen sprškou octa.
Mrzimorští studenti jsou čestní, upřímní a pracovití.




Na závěr tohoto článku bych vám chtěla neskutečně moc poděkovat za všechny vaše krásné zprávy a komentáře na mém instagramu. Vážím si každého z vás a děkuji, že tu jste a tvoříte se mnou tuto skvělou Potterovskou komunitu.



Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky