Recenze: LEGO 75954 Hogwarts Great Hall

Ahoj Potterheadi!

V dnešním článku bych vám ráda představila Lego stavebnici Velké síně 75954 . Ještě než se pustím do samotné recenze, chtěla bych moc poděkovat Muzeu Lega, které mi tuto stavebnici poskytlo. 

Velká síň se ve filmech Harryho Pottera objevuje poměrně často, proto jsem ráda, že LEGO vytvořilo model této části Bradavického hradu. Jde sice o stavebnici z roku 2018, takže nepatří mezi nejnovější, ale to vůbec nevadí. Naopak si myslím, že je skvělé, že se lidi k této stavebnici vrací a mají o ni stále zájem. Podle mě se jedná o nejpropracovanější a nejlépe sestavený Lego set, který můžete momentálně sehnat. Už teď vám můžu prozradit, že jsem z Lego setu Velké síně naprosto nadšená a nemám jí co vytknout.

HISTORIE LEGO SETŮ VELKÉ SÍNĚ

Lego stavebnice číslo 75954 představuje Velkou síň, kterou můžete znát z filmů Harryho Pottera. LEGO doposud vytvořilo tři sety, které také obsahují Velkou síň, ale žádný z těchto setů se výhradně nevěnuje Velké síni tak, jako právě tento. 

V roce 2001 vyšla první verze Bradavického hradu. Lego stavebnice číslo 4709 obsahuje 682 kostiček a devět minifugurek. Těmito figurkami jsou Harry Potter, Hermiona Grangerová, Ron Weasley, Draco Malfoy, Hagrid, Albus Brumbál, profesor Severus Snape, Protiva a rytíř. Celý set se skládá z Velké síně, schodišťové věže, sovince, velké brány a veslice. Sovinec ještě doplňují malinké Lego sovičky v hnědé, šedé a bílé barvě. 

1. října 2010 vydalo LEGO další verzi Bradavického hradu. Stavebnice číslo 4842 obsahuje 1290 kostiček a 10 minifigurek - Harryho Pottera, Hermionu Grangerovou, Albuse Brumbála, profesora Severuse Snapea, profesorku Minervu McGonagallovou, školníka Arguse Filche, profesorka Kratiknota, dva Mozkomory a Lorda Voldemorta. Jedná se o jednu z největších stavebnic Bradavického hradu s Velkou síní, kterou LEGO vytvořilo. Hrad se skládá ze čtyř hlavních budov - Velké síně, Astronomické věže, Společenské místonsti a Brumbálovy pracovny. Doplňkami této stavebnice jsou tři sovy (hnědá, bílá a šedá), kočka znázorňující paní Norrisovou, 2 hadi, pavouk, netopýr, žába, krysa, Moudrý klobouk, Pobertův plánek, Nebelvírský meč a Neviditelný plášť. 

Posledním Lego setem obsahující Velkou síň je stavebnice číslo 71043, kterou LEGO uvedlo na trh v roce 2018. Jedná se tedy o nejnovější verzi Bradavického hradu a zároveň o druhou největší lego stavebnici, která byla vytvořena (první je 75192 Millennium Falcon). Oproti předchozím stavebnicím se dá snadněji sehnat. U výše zmíněných setů si nejsem jistá s dostupností. Přece jenom jsou to už starší vydání. Set obsahuje 6 020 kostiček, čtyři minifigurky (Godrika Nebelvíra, Salazara Zmijozela, Helgu z Mrzimoru a Rowenu z Havraspáru) a 27 mikrofigurek (Harryho Pottera, Rona Weasleyho, Hermionu Grangerovou, Draca Malfoye, Albuse Brumbála, Severuse Snapea, Dolores Umbridgeovou, Minervu McGonagallovou, Remuse Lupina, Arguse Filche, Lorda Voldemorta, Bellatrix Lestrangeovou, tři studenty z Nebelvíru, tři studenty ze Zmijozelu, tři studenty z Havraspáru a tři studenty z Mrzimoru). Zkráceně jde o zmenšeninu celého Bradavického hradu. V celém modelu najdete Hagridovu chýši, Vrbu Mlátičku, učebny v Bradavicích, Společenskou místnost, knihovnu, Tajemnou komnatu a mnoho dalšího. 

Teď se konečně dostáváme k stavebnici Bradavické Velké síně 75954, která byla vydaná v roce 2018. Tento set obsahuje 878 kostiček a 10 minifigurek - Harryho Pottera, Rona Weasleyho, Hermionu Grangerovou, Draca Malfoye, Susan Bonesovou, profesorku Minervu McGonagallovou, Albuse Brumbála, Arguse Filche, profesora Quirrella, Hagrida a Skorobezhlavého Nicka. 

A právě o této Lego stavebnici bych vám dneska ráda něco řekla a celkově zhodnotila, zda si ji pořídit či ne.

Tato Lego stavebnice obsahuje:

  •  Velkou síň + věž
  • 10 minifigurek - Harryho Pottera, Rona Weasleyho, Hermionu Grangerovou, Draca Malfoye, Susan Bonesovou, profesorku Minervu McGonagallovou, Albuse Brumbála, Arguse Filche, profesora Quirrella, Hagrida a Skorobezhlavého Nicka
  • sovu Hedviku
  • krysu Prašivku 
  • lodičku
  • miniaturu Baziliška
  • Fawkese - Brumbálova fénixe
  • zrcadlo z Erisedu
  • Moudrý klobouk

MINIFIGURKY 

Musím se přiznat, že když jsem stavebnici viděla úplně poprvé, okamžitě jsem se zamilovala do deseti minifigurek, které tento set obsahuje. Na první pohled jsou všechny skvěle propracované a snadno rozpoznatelné. 

První minifigurkou v tomto setu je Harry Potter. Harry má na sobě školní uniformu, která se skládá z šedého svetru, Nebelvírské kravaty a krátkých černých kalhot. Obličej, tak jako většina novějších minifigurek, má oboustranný a samozřejmě na něm nechybí červená jizva ve tvaru blesku a Harryho kulaté brýle. Vlasy má černé a rozcuchané. Jako "doplněk" pro Harryho si LEGO vymyslelo sovu Hedviku, což je za mě skvělé rozhodnutí, protože k němu Hedvika zkrátka patří. Jak určitě víte, Hedvika je sněžná sova, takže lego miniaturka Hedviky je bílá


Další minifigurkou je Harryho nejlepší kamarád Ron Weasley. Stejně tak jako Harry má na sobě šedý svetr, Nebelvírskou kravatu a krátké černé kalhoty. Na oboustranném obličeji si můžete všimnout malých pih, které jsou pro Ronovu postavu typické. Dalším charakteristickým znakem jsou křiklavě zrzavé vlasy. Ty u minifigurky samozřejmě nechybí. Jako "doplněk" pro Ronovu postavu vybralo LEGO krysu Prašivku


Nejlepší kamarády Harryho a Rona doplňovala Hermiona Grangerová. Ta v tomto setu samozřejmě nechybí. Postava Hermiony má na sobě stejnou školní uniformu jako Harry a Ron. Na této minifigurce se mi obzvlášť líbí vlnité hnědé vlasy. Jelikož tato Lego stavebnice představuje scénu, kdy jsou ve Velké síni zařazováni do kolejí, tyto vlasy přesně sedí k postavě Hermiony z prvního dílu. Dále bych u figurky Hermiony vyzdvihla její oboustranný obličej. Z jedné strany se Hermiona usmívá a z té druhé má vyděšený výraz, u kterého se mi vybaví scéna s tříhlavým psem Chloupkem. 

A kde je Golden Trio, tam nesmí chybět jejich Bradavický úhlavní nepřítel Draco Malfoy. Sice postavu Draca Malfoye moc v oblibě nemám, ale tato minifigurka si mě získala. Draco má na sobě školní uniformu, tedy šedý svetr, černé kalhoty a jelikož je ve Zmijozelu, tak Zmijozelskou kravatu. Když si vzpomenete na Draca Malfoye z Kamene mudrců, okamžitě se vám musí vybavit jeho blonďaté ulízané vlasy. Ty minifigurce nechybí a musím uznat, že se opravdu povedly. Stejně tak jako předchozí tři minifigurky studentů, má Draco oboustranný obličej. Z jedné strany má svůj typický Malfoyův úšklebek a z té druhé se tváří rozčíleně.

Další minifigurkou je Susan Bonesová. Dívka, kterou Moudrý klobouk zařadil do Mrzimoru. Když jsem tuto minifigurku viděla poprvé, myslela jsem si, že to je Ginny Weasleyová. Mohly za to její dlouhé zrzavé vlasy. Všimla jsem si však, že postavička nemá Nebelvírskou kravatu, ale Mrzimorskou. Jsem moc ráda, že LEGO do této stavebnice zařadilo postavu z jiné koleje než je Nebelvír nebo Zmijozel. Obohatilo to tak mou lego sbírku o žáka z Mrzimoru, což je naprosto skvělé, protože pár studentů z Nebelvíru, Zmijozelu a i Havraspáru už vlastním. Minifigurka Susan Bonesové má oboustranný obličej s pihami.  Z jedné strany se na nás usmívá a z té druhé se tváří smutně. Tyto oboustrané obličeje jsou podle mě od LEGA skvělým nápadem. Při tvorbě mých stop-motion videí můžu tak u postav vyjádřit jejich emoce. "Doplňkem" pro Susan Bonesovou je hůlka, kterou vlastní i každý z výše zmíněných studentů.

První minifigurkou z profesorského sboru, kterou vám dnes představím, je Albus Brumbál. Ředitel školy Čar a kouzel v Bradavicích. Inspirací pro tuto minifigurku se stal Brumbál z prvních dvou dílů. Proto má na sobě červenou róbu zdobenou zlatými symboly. Tu z přední strany překrývá dlouhý světle šedý plnovous a ze zadní strany světlé šedé vlasy. Na této minifigurce se mi moc líbí, jakým způsobem LEGO ztvárnilo oboustranný obličej. Na jedné straně se usmívá a na té druhé má vážný výraz. To ale není vše. Jako menší detail LEGO vymyslelo to, že usmívající obličej budou doplňovat Brumbálovy půlměsícové brýle, kdežto u vážného výrazu ne. 

Další minifigurkou, která v setu 75954 nesměla chybět, je ředitelka Nebelvírské koleje Minera McGonagallová. Postavička má na sobě tmavě zelené šaty zdobené několika světle zelenými listy a světle modrými vzory. Místo typického drdolu má profesorka McGonagallová černý klobouk. Trošku mě mrzí, že klobouk pořádně nezakrývá zadní část oboustraného obličeje. Když bych měla celkově zhodnotit postavičku Minervy McGonagallové, jsem lehce zklamaná ale zároveň i nadšená. Vzhledově působí úžasně. Jsem moc ráda, že LEGO dalo této postavičce "klasické pohyblivé nohy" a ne šaty. Přece jenom pro tvůrce stop-motion videí jsou pohyblivé nohy mnohem lepší variantou než šaty, které postavičku důvěryhodně nerozpohybují. A co mě zklamalo? Bohužel jde o černý klobouk, který nezakrývá zadní část oboustraného obličeje. LEGO by určitě udělalo lépe, když by profesorce McGonagallové daly vlasy stažené do drdolu. Je to ale čistě můj názor a někomu se varianta černého klobouku zamlouvá více :-) 

Jednoznačně nejpovedenější minifigurkou v této lego stavebnici je Rubeus Hagrid. Z postavičky jsem naprosto nadšená a opravdu se mi moc líbí. Hagrid má na sobě světle hnědý kabát s malinkými knoflíky a pod ním tmavě hnědou bundu převázanou černým opaskem. Narozdíl od předchozích minifigurek má Hagrid pouze usmívající se jednostranný obličej. Ten překrývají Hagridovy hnědé vousy a vlasy. Určitě víte, že Hagrid byl vyloučen ze školy a jeho hůlka byla zničena. Hůlku si však uložil do růžového deštníku. A právě tento růžový deštník se stal Hagridovým "doplňkem" společně s lucernou. 

Předposlední minifigurkou je profesor Quirrell. Quirrell se objevil pouze v prvním díle Harryho Pottera, kde vyučoval Obranu proti černé magii. Jeho charakteristickým znakem je fialový turban páchnoucí po česneku, což symbolizuje Quirrelův strach z upírů. Tento turban minifigurce nechybí a za mě by získal 5 čokoládových žabek z 5. Na sobě má jednoduchý černý hábit s tmavě modrou kravatou. LEGO mě tentokrát překvapilo s propracovaností této minifigurky. Oboustranný obličej profesora Quirrella se totiž opravdu povedl. Z jedné strany se profesor lehce usmívá a z té druhé má hrůzostrašný obličej lorda Voldemorta

Poslední minifigurkou v tomto setu je duch Nebelvírské koleje Sir Nicholas de Mimsy-Porpington, známý po své smrti jako Skoro bezhlavý Nick. Kdysi byl popraven sekerou. Poprava se ale zcela nepovedla. Sice zemřel, ale hlavu se Nickovi podařilo oddělit až po jeho smrti. Proto nikdy nebyl pozvaný na Bezhlavý hon, což je oblíbená sportovní aktivita bezhlavých duchů, která zahrnuje například Pólo s hlavami nebo Žonglování s hlavami. Nick má na sobě světle šedý hábit zdobený stříbrnými vzory. Detaily, které se mi na minifigurce Skoro bezhlavého Nicka líbí, jsou jeho světle šedé vlasy a oboustranný obličej. Z jedné strany se Nick usmívá a vypadá šťastně, kdežto z té druhé se mračí a pravděpodobně truchlí nad tím, že ho nepozvali na Bezhlavý hon. 


BRADAVICE -VELKÁ SÍŇ

Škola čar a kouzel v Bradavicích je sedmiletá střední škola internátního typu pro čaroděje z Velké Británie a Irska, na které děti získávají základní vzdělání a dovednosti potřebné pro život ve světe kouzelníků. Školu založili čtyři velcí kouzelníci - Godric Nebelvír, Helga z Mrzimoru, Rowena z Havraspáru a Salazar Zmijozel, a začali do ní zvát talentované jedince. Později došlo k neshodám, když Zmijozel začal prosazovat myšlenku, že by v Bradavicích měli studovat pouze děti z kouzelnických rodin, a situace se časem vyhrotila tak, že Zmijozel školu opustil. Instituce ale fungovat nepřestala a za několik staletí se z Bradavic stala nejlepší škola svého druhu na světě

Bradavický hrad je rozlehlá stavba, která se skládá z věží a několika mostů. Tato Lego stavebnice se zaměřuje na dvě nejznamější části školy - Velkou síň a věž s pohyblivým schodištěm. Když jsem stavebnici dostavila, byla jsem mile překvapena její velikostí. Postavená stavebnice totiž měří 30 cm na šířku a skoro 38 cm na výšku. V krabici je 6 pytlíčků a 3 šedé lego desky, které při stavění použijete jako podlahu do Velké síně. 

Určitě si pamatujete scénu z prvního dílu Harryho Pottera, kde studenti prvních ročníků připlouvají na dřevěných lodičkách k Bradavickému hradu. A právě jednu lodičku zařadilo LEGO do stavebnice 75954. Lodička má světle hnědou barvu a na přední části je umístěna žluto-zelená lucernička

K této stavebnici Bradavického hradu také vytvořilo LEGO malé dřevěné molo, které umožňuje studentům vystoupit z lodiček a poté vstoupit do Velké síně.

Vstup do Velké síně chrání dvojice obrovských dřevěných dveří, které se dají otevřít a poté znovu zavřít, což je určitě super, protože se na tom děti (nebo i dospělí) můžou vyblbnout. Nad dveřmi visí bílé hodiny, které se sice nepohybují, ale i tak vypadají skvěle a samotný vstup do Velké síně ozvláštní.

Přesuneme se na zadní část této stavby a jako první, co vás jistě praští do očí, jsou malá mřížkovaná černá okna. Tato stavebnice obsahuje 40 okenních rámů a oken. Popravdě mě stavění této části bavilo. Sice se v plánku asi osmkrát opakoval stejný postup, ale i tak jsem si to užila :-) Asi za to mohla atmosféra z filmu Harryho Pottera, který jsem si při tom pouštěla. Mimochodem, když budete stavit nějakou Lego stavebnici z Harryho Pottera, pusťte si k tomu film nebo soundtrack z Harryho Pottera :-) Víc si to užijete a úplně se vžijete do kouzelnického světa. Z této strany si také můžete všimnout devíti malých cihlových věžiček, které zdobí zadní část Velké síně pod šedou střechou.

Na druhém konci velké síně je další velké okno, které se opět skládá z mnoha malých mřížkovaných černých oken. Tato část je konstruována velmi jednoduše, ale vypadá naprosto skvěle.  

Jednoznačně nejzajímavější a za mě i nejpropracovanější částí celé Lego stavebnice je Velká síň. Opravdu jsem se do této části stavby zamilovala a jsem z ní naprosto nadšená. Prostor Velké síně je vybaven pěti stoly (4 stoly jsou určené pro studenty a v čele je 1 pro profesory), osmi lavicemi, třemi židlemi, krbem a Bradavickými erby. Tyto erby, které visí vedle levitujících svíček, jsou oboustranné. Na prvním banneru je erb Havraspáru a Zmijozelu a na druhém je erb Nebelvíru a Mrzimoru. Trošku mě mrzí, že nelze zobrazit všechny kolejní erby najednou.

Uvnitř stavby je dostatek prostoru na sezení a stání minifigurek. To je za mě velké plus, protože jsem se už setkala s pár stavebnicema, které tuto možnost neměly. Na jednotlivých stolech je zmrzlina, konvička s hrníčkem, růžový zákusek a pravděpodobně kuře pro Rona :-) Profesorský stůl, který stojí v čele Velké síně, je obohacen o dva zlaté pohárky a tři dřevěné židle, za nimiž se nachází zlatý školní pohár. 

Bradavický hrad má několik věží různých tvarů a velikostí. Asi nejznámější věží, která se nachází přímo vedle Velké síně, je věž s pohyblivýh schodištěm. A právě tuto věž se LEGO pokusilo ztvárnit v setu 75954. Na fotce vidíte, že se věž skládá ze tří pater. V přízemí je světle hnědé pohyblivé schodiště, které se opravdu hýbe! 

V prvním patře je pravděpodobně učebna lektvarů. Na levé části učebny stojí velký černý kotel, uvnitř kterého jsou dva zelené diamanty. Hned vedle je položený malý šedý kotlík s červeným diamantem a stoleček s několika lektvary

Druhé patro bych nazvala "skladovací místností" a to ne kvůli černému pavoukovi, který se v místnosti nachází. Pod malým okýnkem je položená dřevěná truhla, v níž jsou barevné diamanty. Napravo stojí zlatý stojánek s Moudrým kloboukem. Moudrý klobouk je starodávný klobouk, který po staletí zařazuje nové studenty Bradavické školy čar a kouzel do čtyř kolejí. Byl ušitý zhruba před tisíci lety a patřil samotnému Godricu Nebelvírovi. 

 V nejvyšším patře se nachází Zrcadlo z Erisedu. Toto zrcadlo se poprvé objevuje v prvním díle Harryho Pottera, kde ho Harry náhodně objeví, když v noci pátrá po informacích o Nicolasovi Flamelovi. Musím uznat, že se LEGU ztvárnění zrcadla velice povedlo. Působí totiž stejně kouzelně jako ve filmech. Obrázek, na němž se objevují Harryho rodiče se dá otočit a z druhé strany odhalí profesora Brumbála, který drží pár vlněných ponožek. Tento oboustranný panel lze vyměnit za druhý, na němž je zobrazen profesor Quirrell s Kamenem mudrců a z druhé strany Ron Weasley v famfrpálovém hábitu

Před zrcadlem není bohužel místo na postavení minifigurky, což je trošku škoda. Za zrcadlem, které lze vyndat, je malinká místnost s bidýlkem pro Fawkese, Brumbálova fénixe. 

Lego stavebnice 75954 je především zaměřená na Harryho Pottera a Kámen mudrců, proto je zvláštní, že se v setu objevuje Fawkes a miniatura Baziliška. Osobně bych Baziliška a Fawkese z této stavebnice vynechala a místo nich bych přidala nějakou minifigurku. Skvěle by zapadnul Severus Snape, Argus Filch, Pomona Prýtová a nebo profesor Kratiknot. 

HODNOCENÍ 

Jednou větou JSEM NADŠENÁ. Lego set 75954 je jeden z mých nejoblíbenějších kousků s tématikou Harryho Pottera, jenž vlastním. Vypadá fantasticky na poličce, interiér Velké síně je detailně propracovaný a samotná Lego stavebnice je téměř totožná s filmovou předlohou, za což jsem neskutečně ráda. Minifigurky, které tento set obsahuje, se perfektně hodí do Velké síně a až na jednu výjimku (konkrétně profesorku McGonagallovou) jsou skvěle propracované a jsem s nimi nadmíru spokojená. 

Cena stavebnice se pohybuje okolo 2000 až 2600 Kč. Není to sice nejlevnější záležitost, ale věřte mi, že stojí za to a když si ji pořídíte, nebudete litovat. Celkově bych stavebnici ohodnotila 5⭐/5⭐.  

Doufám, že vám recenze pomohla při rozhodování se, zda si tento set koupit či ne. Určitě mi do komentářů můžete napsat, co se líbí vám a co byste popřípadě na stavebnici změnili.



Komentáře

  1. Anna Nováčková28. září 2020 v 6:07

    Kde si můžu tuto stavebnici koupit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrkni se na e-shop Muzea Lega :-) https://eshop.muzeumlega.cz/lego-harry-potter--75954-bradavicka-velka-sin/

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky