Recenze: LEGO Harry Potter Hogwarts Moments - 76382, 76383, 76384, 76385

Ahoj Potterheadi!

V dnešním článku se společně podíváme na nejnovější LEGO stavebnice z Harryho Pottera. Jedná se o čtyři malé knížky, které v sobě schovávají učebny Přeměňování, Lektvarů, Kouzelných formulí a Bylinkářství. Každá z nich se vyznačuje jedinečnou barvou a motivem, ale všechny mají společné to, že jsou otevírací a dají se vzájemně propojit - vytvoří 360 stupňové prostředí Bradavic. Tato vychytávka mě velice zaujala a myslím si, že pro mladší sběratele LEGA je jako dělaná. 

 

Cena jedné LEGO knížky se pohybuje okolo 600 Kč - 800 Kč.

Ještě než se pustím do samotné recenze, chtěla bych poděkovat e-shopu Maxikovy Hračky a LEGU za poskytnutí mi těchto knížek. 

KOUZELNÉ MOMENTY Z BRADAVIC: HODINA PŘEMĚŇOVÁNÍ  

Přeměňování patří mezi nejdůležitější a podle mého názoru i nejzábavnější předměty, které se ve škole čar a kouzel v Bradavicích učí. Na těchto hodinách se studenti učí přeměňovat věci (například sklenici) v jiné věci či zvířata (například krysu).

Po celou dobu, co Harry Potter studoval v Bradavicích, učila Přeměňování profesorka Minerva McGonagallová, která v této Lego stavebnici nesměla chybět. Doma ve své sbírce mám již několik minifigurek profesorky McGonagallové, ale žádná z nich není tak propracovaná jako právě tato. Líbí se mi, že část jejích světlých vlasů přesahuje černý klobouk, který má na hlavě. O krásně smaragdově zelených šatech ani nemluvím. Ty totiž vypadají naprosto totožně, jako ve filmu.

Dalšími minifigurkami v LEGO setu 76382 je Hermiona Grangerová a Ron Weasley. Oba na sobě  mají školní uniformu, která se skládá ze světle šedého svetru, Nebelvírské kravaty, bílé košile a malých černých nohou. Tyto minifigurky nejsou pro set Kouzelné momenty z Bradavic "speciální", protože je můžete najít i v jiných LEGO stavebnicích z Harryho Pottera. 

Po otevření knížky se doslova ocitnete na hodině přeměňování. Stěny učebny zdobí samolepky oken a portrétů bývalých bradavických učitelů. Součástí stavebnice je také tabule, 2 školní lavice, 2 židle, truhla s pokladem, skříňka na věci, kniha zaklínadel a Ronova krysa.

Tato sada ze série Kouzelných momentů z Bradavic měří přes 12 cm na výšku, 8 cm na šířku a 4 cm do hloubky. Díky těmto rozměrům je skládná a dobře přenosná.

Odkaz na video: https://www.instagram.com/p/CLg6L64ARxF/?utm_source=ig_web_copy_link

KOUZELNÉ MOMENTY Z BRADAVIC: HODINA LEKTVARŮ

V lektvarech se studenti učí míchat různé lektvary s kouzelnými efekty. To nepochybně vyžaduje používání správných surovin ve správném množství, čase a teplotě. V době Harryho studia učí lektvary Severus Snape, a to od prvního do pátého ročníku. Poté ho nahrazuje profesor Horácio Křiklan. Ten se však v LEGO setu 76383 nevyskytuje, zato Severus Snape ano. Tato verze minifigurky profesora Snapea je téměř totožná předchozí verzi. Kromě propracovanějšího hábitu zůstal Severusovi oboustranný obličej a mastné černé vlasy

Dalšími minifigurkami v LEGO stavebnici 76383 je student zmijozelské koleje Draco Malfoy a student nebelvírské koleje Seamus Finnigan

Stěny knížky zdobí několik samolepek - obrazy bradavických profesorů, vlajka zmijozelské koleje, knihy, nádoba s hadem a nebo nápis "TOM RIDDLE".  Kromě minifigurek je součástí stavebnice učebnice lektvarů, tabule, křeslo, stůl a několik lektvarů.

Učebna Lektvarů ze série Kouzelných momentů z Bradavic měří přes 12 cm na výšku, 8 cm na šířku a 4 cm do hloubky. Díky těmto rozměrům je skládná a dobře přenosná.

Odkaz na video: https://www.instagram.com/p/CLobUMtgbgf/?utm_source=ig_web_copy_link

KOUZELNÉ MOMENTY Z BRADAVIC: BYLINKÁŘSTVÍ 

Bylinkářství se zabývá kouzelnými rostlinami, pečováním o ně a jejich využitím. Vyučuje se ve sklenících, kde jsou jednotlivé rostliny podle různého stupně nebezpečnosti pěstovány. Minifigurka, bez které by sse LEGO stavebnice učebny bylinkářství neobešla, je profesorka Pomona Prýtová - vždy přívětivá a srdečná profesorka bylinkářství a zároveň ředitelka Mrzimorské koleje. V knize je profesorka Prýtová popisována jako obtloustlá malá čarodějka, která má hábit často špinavý od hlíny, protože tráví mnoho času ve sklenících. I když se objeví již v prvním díle Harryho Pottera, větší roli dostane až ve druhém díle, kde učí své studenty druhého ročníku o mandragorách, pomocí kterých později spolu s madam Pomfreyovou vléčí studenty napadené Baziliškem. Jedním z doplňků setu 76384 je právě mandragora.

Kromě profesorky Pomony Prýtové dostanete minifigurky mrzimorského studenta Cedrica Diggoryho a nebelvírského studenta Nevilla Longbottoma. Oba dva mají na sobě světle hnědý hábit a kolem krku klapky na uši. Doplňkem minifigurek je učebnice bylinkářství a nůžky.

 

Stejně tak jako předchozí LEGO knížky zdobí stěny učebny Bylinkářství několik samolepek - erb Mrzimoru, zeď porostlou rostlinou a okno, ze kterého pravděpodobně vykukuje duch Mrzimorské koleje (Tlustý Mnich). 
Učebna bylinkářství ze série Kouzelných momentů z Bradavic měří přes 12 cm na výšku, 8 cm na šířku a 4 cm do hloubky. Díky těmto rozměrům je skládná a dobře přenosná.

Odkaz na video: https://www.instagram.com/p/CLwKclyAOeC/?utm_source=ig_web_copy_link

KOUZELNÉ MOMENTY Z BRADAVIC: KOUZELNÉ FORMULE

Kouzelné formule vyučuje malý profesor Filius Kratiknot, který si musí pči vyučování stoupat na velký stoh knih, aby viděl na žáky. V kouzelných formulích se žáci učí kouzla jako Lumos nebo Alohomora. Ti bystří z vás si mohli všimnout, že k vytváření formulí se používá latina, například přivolávací kouzlo Accio je z latinského accire (volat či přivolávat).

Filius Kratiknot je profesorem kouzelných formulí a ředitel Havraspárské koleje. V knize je popisován jako maličký hubený kouzelník. Vyskytly se proto domněnky, že je napůl skřet a napůl kouzelník. Jeho přesné stáří není známo, ale z knihy lze vyvodit, že nnéní právě nejmladší. 

Dalšími minifigurkami v LEGO stavebnici 76385 je Cho Changová a Harry Potter. Cho Changová je studentkou Havraspáru a je o rok starší než Harry Potter. Má tmavé vlasy a podle Harryho je velice pohledná. Oba dva mají na sobě školní uniformu, která se skládá ze světle šedého svetru, Nebelvírské/Havraspárské kravaty, bílé košile a malých černých nohou. 

Stěny LEGO knížky jsou ozdobeny nápisy zaklínadel (Accio, Lumos, Alohomora, Protego, Wingardium Leviosa,...), erbem Havraspárské koleje a samolepkami knížek. Doplňkama tohoto setu je vitrína se stříbrným klíčem a pohárkem, tabule, truhla a učebnice kouzelných formulí

Učebna kouzelných formulí měří přes 12 cm na výšku, 8 cm na šířku a 4 cm do hloubky. Díky těmto rozměrům je skládná a dobře přenosná.

Odkaz na video: https://www.instagram.com/p/CL6aWT7Aoj4/?utm_source=ig_web_copy_link

Komentáře

Oblíbené příspěvky