Meč Godrika Nebelvíra

Ahoj Potterheadi!

Jak už z mého instagramu jistě víte, patřím do Nebelvíru. Od té doby, co mě Moudrý Klobouk na stránce Pottermore.com zařadil do této koleje, jsem se začala mnohem víc zajímat o meč Godrika Nebelvíra.

Přečetla jsem všelijaké články o původu a vlastnostech meče a naprosto jsem se do něj zamilovala. Jedním z mých přání bylo vlastnit repliku Nebelvírského meče jako právoplatná studentka (možná i dědička) Nebelvíru. 

Bohužel oficiální replika meče Godrika Nebelvíra je v České republice téměř nedostupná, takže jsem hledala jinou variantu. Před měsícem jsem navázala spolupráci s e-shopem Chladnezbrane.eu, který není sice vyloženě zaměřený na svět Harryho Pottera, ale hůlky a právě repliku Nebelvírova meče zde seženete za přijatelné ceny. 

V dnešním článku se společně podíváme na repliku meče Godrika Nebelvíra, kterou mi v rámci spolupráce Chladnezbrane.eu zaslali. Tímto bych jim chtěla moc poděkovat! A aby článek nebyl moc krátký, sepsala jsem pár zajímavostí o historii a vlastnostech meče Godrika Nebelvíra. 

Tenká čepel repliky Nebelvírova meče je vyrobená z nerezové oceli. Ostří na této zbrani je tupé, takže se nemusíte bát, že byste se o něj zranili. Nejzajímavější a nejpropracovanější částí meče je jeho rukojeť, která vypadá naprosto totožně jako filmová replika. Kromě motivu Gryffa a jednorožce se na rukojeti nachází rubíny, které jsou vyrobené z plastu. 

Meč měří něco málo okolo 80 cm a běžně stojí 3499 Kč. Momentálně si ho však můžete pořídit za nižší cenu, tedy 1999 Kč. Součástí tohoto meče je překrásný dřevěný stojánek pro zavěšení meče na zeď.

Z meče jsem naprosto nadšená a pro káždého milovníka a sběratele replik z Harryho Pottera je tento kousek nezbytnost. Jediné, co mě trochu mrzí, je chybějící nápis GODRIC GRYFFINDOR na tenké čepeli meče. Tento malý nedostatek však dokážu překousnout a to díky ceně a kvalitě vyrobného meče. Cena oficiální filmové repliky od Noble Collection se pohybuje okolo 7000 Kč, což už není nejlevnější záležitost. Proto jsem moc ráda, že se na e-shopu Chladnezbrane.eu objevila velice dobře propracovaná napodobenina oficiální filmové repliky za přijatelnou cenu.

LEGENDA O KRÁDEŽI MEČE GODRIKA NEBELVÍRA

Godrikův meč byl vykován před více než tisíci lety skřety, nejlepšími kováři kouzelnického světa. Je vyroben z ryzího stříbra a ozdoben rubíny, kameny, které počítají v bradavických přesýpacích hodinách body Nebelvírské koleje.

Podle Godrikova návrhu byl meč vyroben Ragnukem prvním, nejlepším skřetím stříbrotepcem, a tedy i králem. Po jeho dokončení se Ragnukovi vlastní dílo natolik zalíbilo, že se rozhodl předstírat, že mu Nebelvír meč ukradl a poslal za ním své posluhovače, aby meč ukradli zpět. Godrik Nebelvír se bránil svou hůlkou, ale útočníky nezabil. Místo toho je očarované poslal zpět ke králi s výhružkou, že pokud se ho ještě někdy pokusí okrást, nenechá to jen tak a postaví se proti nim. 

Skřetí král vzal tuto hrozbu vážně a nechal Godrikovi to, co mu právem patřilo, avšak zůstal zahořklým až do své smrti. Tento příběh je zdrojem nepravdivé legendy o krádeži meče Godrika Nebelvíra, která se dodnes vypráví v některých částech skřetího společenstva.

K ČEMU POTŘEBOVAL GODRIK NEBELVÍR MEČ? 

Tuto otázku si lidé kladou často, ale je zodpověditelná poměrně snadno. V dobách před mezinárodním zákonem o utajování, kdy se kouzelníci běžně stýkávali s mudly, používávali meče na svoji obranu stejně tak jako hůlky. Použití hůlky proti mudlovskému meči bylo považováno za nesportovní. To samozřejmě neznamená, že se to nikdy nestalo. 

V lidových pověstech najdeme spoustu očarovaných mečů. Nejznámější z nich je Nuadský meč, jeden ze čtyř legendárních pokladů Tuatha Dé Dananna, byl po vytasení neporazitelný. Nebelvírův meč má v sobě něco z legendy o Excalibru, meči krále Artuše, který musí vytáhnout z kamene právoplatný král.

Harry Potter se s mečem Godrika Nebelvíra poprvé setká ve filmu Harry Potter a Tajemná komnata, když jej vytáhne z Moudrého klobouku a zabije s ním Baziliška. Meč vyrobený skřety dokáže absorbovat věci, které jej posilují, což je v tomto případě baziliščí jed, jeden z mála prostředků, jímž se viteály dají zničit. Brumbál meč použije ve filmu Harry Potter a Princ dvojí krve ke zničení prstenu a ve filmu Harry Potter a Relikvie smrti část 2 jej z klobouku vytáhne Neville Longbottom, aby s ním zabil Nagini.

Komentáře

Oblíbené příspěvky